Idaho Criminal Justice Commission Regular Meeting

January 27, 2023

Location: In Person

Time: 9 a.m.–11 p.m.

Idaho Criminal Justice Commission Members Present:

Eric Fredericksen, Chair, SAPD			
Tracy Basterrechea, Chiefs of Police Association			
Kieran Donahue, Idaho Sheriffs Association			
Chris Mathias, House Jud, Rules & Admin			
Dave Jeppesen, Health & Welfare			
Vacant, Senate Judiciary & Rules			
Ashley Dowell, Comm of Pardons & Parole			
Kedrick Wills, Idaho State Police			
Daniel Chadwick, Public Member			

Thomas Sullivan, Judge, Magistrate Court Jonathon Brody, Judge, District Court Todd Lakey, Senate Judiciary & Rules Chairman Joshua Hurwit, U.S. Attorney, District of Idaho Jeff Nye, Idaho Attorney General's Office Darren Simpson, Judge, District Court Bruce Skaug, House Jud & Rules Admin Jared Larsen, Office of the Governor Denton Darrington, Public Member Marianne King, Office of Drug Policy Monty Prow, IDJC Josh Tewalt, Department of Correction Kathleen Elliott, Public Defense Commission Bernadette LaSarte, Public Member Sara Omundson, Idaho Supreme Court Grant Loebs, Prosecuting Attorneys Assoc. Seth Grigg, Idaho Association of Counties Vacant, Department of Education

Comprising a quorum of Idaho Criminal Justice Commission (Commission)

Idaho Criminal Justice Commission Members Absent:

Others Present:

Agenda		Meeting Outcomes/Decisions Reached	Due Date
Who's Responsible		9	
9:00 am	Call to Order– Chair Eric Fredericksen		
(5 min)	• Welcome and Roll Call— Chair Eric		
	Fredericksen		
	Review Commission's Vision and Mission		
	Statement and Values—Commission Members		
	Commission Management		
9:05 am (10 min)	Action Item – Approve November 2022 Minutes		
	Subcommittee Reports		
	Human Trafficking		
	Mental Health		
	Sex Offense		
	• MMIP		
	Promote Well-Informed Policy Decisions		
9:20 am (20 min)	Governor's Priorities – Jared Larsen		
9:40 am	MMIP Issues – Heather Cunningham and Bernie		
(20 min)	LaSarte, co-chairs MMIP subcommittee		
10:00 am (10 min)	Break		
10:10 am	Suicide Data, Trends, and Impacts – Teresa		
(20 min)	Abbott, Health Program Manager, Suicide		
	Prevention Program, IDHW		
10:30 am	Legislative Proposals - Sex Offense		
(25 min)	Subcommittee		
10:55 am	Other ICJC Business –		
(5 min)	Action Item - Grant Council Membership		
11:00 am	Adjournment		

Next regularly scheduled meeting to be held in Boise, Friday, February 24th, 2022

"Collaborating for a Safer Idaho"